Ubuntu 9.10 Beta Release

can’t wait Ubuntu 9.10 full version, get beta version ;-).  After six alphas, a beta version and a release candidate, we are pleased to announce that Ubuntu 9.10 is here, today (October 29th), available on mirrors worldwide (see the download links at the end of the article). It is our greatest pleasure to introduce you guys to the highlights of this new release dubbed Karmic Koala. It all began on February 20th, 2009, when Mark Shuttleworth announced the Karmic Koala operating system, the next major release of the popular Ubuntu Linux operating system. Ubuntu 9.10 is also the eleventh release of the Ubuntu OS and will be supported for 18 months on both servers and desktops.

Under the hood of Ubuntu 9.10 (Karmic Koala):

· GNOME 2.28.1 desktop environment;
· Linux kernel 2.6.31.1;
· EXT4 filesystem;
· X.Org 7.4;
· X.Org server 1.6.4;
· Mesa 3D DRI 7.6;
· Compiz Fusion 0.8.4;
· Xsplash 0.8.4;
· New artwork.
Continue reading

The Ubuntu 9.10 feature tour:

· Improved boot times – Once again, the boot speed has been improved through various modern tweaks;
· New default filesystem – EXT4 is now the default file system for new installations;
· New boot loader – GRUB 2 replaces GRUB Legacy to support EXT4 file systems;
· New boot splash theme – Usplash has been revamped. It is slicker, better looking;
· New X-based splash screen – Called Xsplash, it offers a beautiful, animated splash image before and after the login screen;
· Home encryption – Yes! It’s back and improved. It can be found on the installer’s “Who are you?” step;
· Revamped login screen – GDM (GNOME Display Manager) has a new skin (in tone with the new Xsplash), and has been greatly improved with lots of features;
· 20 new wallpapers – from various photographers around the world;
· Cosmos wallpaper slideshow – includes 9 wallpapers with planets and stars that automatically change every 30 minutes;
· Revamped Human theme – the default theme has a new window border and it now includes the Humanity icon set;
· 5 extra GNOME themes and one extra icon theme – Kin, Impression, Night Impression, Hanso and Turrican GTK themes, and the Breathe icon theme are all available from the default software repositories;

· Easy access to numerous GNOME themes, icons, splash screens, login window themes and desktop wallpapers – By clicking the “Get more backgrounds online” and “Get more themes online” in the Appearance Preferences dialog, you will gain access to many wonderful themes for your GNOME desktop environment;
· XZ compression – available in the default software repositories, the brand-new XZ high-compression algorithm offers smaller archives compared with current alternatives. It replaces LZMA;
· Ubuntu One – enables users to store and share their files online. It can also synchronize their Tomboy notes and Evolution contacts;
· Ubuntu Software Center – It replaces Add/Remove in order to make application management more user friendly. It offers better descriptions and screenshots for many programs. Installing applications has never been easier;
· Better Computer Janitor – the system cleaner utility has a new interface and it’s smarter when removing the cruft;
· Better 3D desktop effects – Still in charge of the beautiful Ubuntu desktop effects, Compiz Fusion features additional plugins for better desktop usability;
· New Disk Utility – a tool that offers hard drive monitoring, through S.M.A.R.T. It can also be used for disk formatting and partition management;
· Empathy Instant Messenger – It replaces the great and wonderful Pidgin multi-protocol messenger, with a Telepathy-based client for better GNOME integration;
· Improved document viewer – Evince protects your system from malicious PDF files;
· 25 language translations – including Spanish, French, Brazilian Portuguese, Italian, German, Swedish, Hungarian, English, Simplified Chinese, Russian, Japanese, Dutch, Portuguese, Danish, Finnish, Catalan, Czech, Korean, Polish, Bulgarian, Slovenian, Greek, Traditional Chinese, Galician and Basque;
· New software development tool – Quickly is a new piece of software that helps developers easily build and share applications for Ubuntu;
· Better power management – HAL has been finally replaced by udev and other modern technologies for better handling of your laptop’s battery, hotkeys and storage devices;
· Better support for Intel graphics cards – The Intel video driver features the new UXA acceleration method and KMS (Kernel Mode Setting), which improves overall performance (including suspend and resume) and reduces display flickering during boot;
· New input method framework – The new IBus tool replaces SCIM to allow greater flexibility. It is designed for the anthy, hangul, chewing, m17n, rawcode, pinyin and large tables input method engines.

(via : softpedia.com)

Mengganti repository pada ubuntu

Keterbatasan koneksi internet membuat proses update pada ubuntu bisa terganggu, salah satu cara yang bisa dilakukan adalah merubah lokasi repository yang kita gunakan selain mengganti koneksi yang kita gunakan dengan yang lebih cepat. Buat Mas Arwin kim semoga ini bisa membantu.

step1a

Continue reading

Berikut langkah-langkah mengganti lokasi repository di ubuntu ;-)

  1. Buka Software Sources dengan mengklik menu System -> Administration -> Software Sources, biasanya kita diminta memasukan password, gunakan password login ke ubuntu.step1
  2. Selanjutnya kita pilih “Download From”step2
  3. Kita pilih menu “Other…”
    step3
  4. Maka akan muncul list dari lokasi repo yang ada di seluruh dunia.
    step4
  5. Pilih “Select Best Server” Meminta kepada ubuntu yang kita miliki untuk memilih lokasi repo yang terbaik berdasarkan koneksi yang kita gunakan.step5
  6. Maka Ubuntu akan melakukan test untuk mencari lokasi repo terbaik untuk kita, jika sudah selesai kita pilih “close”.step6
  7. Atau cara yang lain jika kita tidak mau ubuntu yang memilihkan lokasi repo, kita menentukan sendiri lokasi menurut kemauan kita maka kita pilih lokasinya selanjutnya klik “choose server”.step7
  8. Jika sudah maka kita pilih “close”.step8
  9. Kita bisa langsung me-load update yang terbaru dari repo dengan mengklik “reload” maka ubuntu akan melakukan update atau “close” jika kita ingin melakukan update dilain waktu berdasarkan lokasi repo yang sudah kita tentukan.
    step9
  10. Jika kita memilih “reload” maka akan tampil progres proses update seperti gambar berikut.
    step10
  11. Sekian “selamat mencoba”.

Make Over Jaunty with MacOS Theme

Yesterday in one of street in Bandung, I came to new shop and saw some MacOS, it so cute with white case cover and very thin body. I tried one of theme, soft and easy look, I remembered my notebook with two OS.  MacOS is one unix variant,  Mac OS X is the world’s most advanced operating system. Built on a rock-solid UNIX foundation and designed to be simple and intuitive.  Desktop with fun icon and nice usabillity for human interface.

screenshot

Yah pokoknya itulah kesan pertama saya terhadap si laptop tipis itu, lama saya amati dan saya bandingkan dengan si jaunty..sepertinya tidak ada perbedaan yang teramat jauh selain perbedaan di vendor dan sistem lisensi dari kedua OS itu. Bagi seorang pekerja TI seperti saya MacOS memang manjadi suatu gengsi tersendiri jika sudah bisa menentangnya kemana-mana tapi apa daya dana untuk memilikinya tidak ada :-).  Bersyukur kita diberi otak untuk berfikir dan berusahan sebaik mungkin menggunakannya oleh Allah S.W.T, akhirnya muncul ide merombak si jaunty berbaju MacOS.

Lagi-lagi saya berterima kasih pada teknologi yang sudah berbagi bagai mana caranya untuk itu semua, langsung saja :

1. Siapkan si jaunty jangan dipaksa kalau dia gak mau, kalau gak mau ..format aja jadi jendela ( baca windows)  he3x..joke

2. Kita butuh sebuah theme dengan nama Mac4Lin yang bisa di unduh disini.

3. Kita butuh juga AWN “Avant Windows Navigator” cara install dan unduh ada disini.

4. Install dulu si AWN.

5. Selanjutnya, maka bongkar file kompresi Mac4Lin “extract”  ke dalam folder “home/user/”  contoh : “home/zoel/Mac4Lin_v1.0″

6. Masuk kedalam si terminal dan ubah akses sebagai root,  denga mengetik “su > enter”.

7. Masih dalam terminal tadi , coba masuk kedalam directory dimana kita mengekstrak si Min4Lin
contoh :
root@zoel-nux:/home/zoel# cd Mac4Lin_v1.0
root@zoel-nux:/home/zoel/Mac4Lin_v1.0#

8. Selanjutnya masih di terminal maka ketik “sh Mac4Lin_Install.sh” dan tekan enter ikuti semua peroses yang berjalan.

9. Selamat mencoba ;-)

Note : ini salah satu cara yang ada ..silahkan mencari cara yang lain ;-), kalau ada yang salah maafkan dan tolong di kasih masukan gan! ..

Linux Mint 7 “Gloria” Released

Akhirnya penantian panjang Linux Mint versi 7 dengan kode nama Gloria sudah berakhir dengan diluncurkannya secara resmi stable released version pada 26 Mei 2009.

Buat yang sudah menantikannya berikut ada beberapa url untuk mendapatknya , bisa dilihat disini
1. Mirror
2. Direct

+ Linux Mint 7 User Guide

+ Yang baru di Linux Mint 7

Selamat mencoba ;-)

Ubuntu 9.04 “Jaunty Jackalope”

Ubuntu 9.04 has been released: “The Ubuntu team is happy to bring you the latest and greatest software the Open Source community has to offer. This is their latest result, the Ubuntu 9.04 release, which brings a host of excellent new features. New features: Ubuntu 9.04 RC includes the latest GNOME 2.26 desktop environment with a number of great new features, including Brasero 2.26.0, an all-in-one CD burning application and the default disc burning utility in Nautilus, and improved handling of multiple monitors; X.Org server 1.6; Wacom tablet hotplugging; new style for notifications and notification preferences; significantly improved boot performance; Linux kernel 2.6.28; optional ext4 files system support.

Continue reading

The minimum memory requirement for Ubuntu 9.04 is 256 MB of memory. Note that some of your system’s memory may be unavailable due to being used by the graphics card. If your computer has only the minimum amount of memory, the installation process will take longer than normal, but will complete successfully, and the system will perform adequately once installed.

Systems with less memory may be able to select “Install Ubuntu” from the boot menu to run just the installer, rather than the whole desktop, or may be able to use the alternate install CD.

More Feature

Download for Indonesia
+ Kambing.ui.edu

+ Repo UGM

Selamat mencoba ;-)

Modem cdma vt-10 untuk Linux Mint

Akhirnya saya bakal jatuh cinta sama si Felicia sebuah distro pengembangan dari Ubuntu, sampe hari ini saya sudah memasang semua peralatan tempur saya yang berhubungan dengan dunia design dan oprek code “web dev”. Tetapi ada kendala kecil kemaren yaitu kesusahan untuk berhubungan dunia luar dunia gaib dari hasil karya manusia atau yang disebut dunia MAYA buka “luna maya loh” he3x…itu mah lain atu!.

venus_vt10cdma

Continue reading

Saya biasa mengunakan modem CDMA 2000 1x saya bermerk Venus ST10, dengan SIM starone dari indosat. Di bakal mantan pacar saya dulu gampang sekali menginstallnya tetapi tidak di linux apalagi newbee seperti saya. Akhirnya berkat buku sakti paman google.com saya sampe di ranah web-nya mas Rolly Maulana Awangga. Maksih banyak mas buat ilmunya, buat yang lain yang masih ragu-ragu pacaran sama Felicia jangan ragu dia baik kok hi..hi..hi. Pada tutorial mas Awangga memang untuk ubuntu, karena Linux Mint juga turunan Ubuntu wal hasil bisa juga dikalungkan disana mempercantik si Felicia …

salam!

Selingkuh dengan “Felicia” Linux Mint 6

Awal bulan ini saya sempat berfikir untuk selingkuh, mungkin karena banyaknya acara gosip yang suka melintas di depan mata saya…”kayaknya selingkuh enak juga” he..he..he ( jangan bilang-bilang istri saya yah!) ;-). Si pacar lama saya Windows XP sudah lama saya gandeng hingga sudah saya kasih perhiasan termahal berupa SP3 dari sebuah toko terkenal dengan nama Microsoft, tapi tetap saja dia makin gak langsing “kaya saya..ops!”…dan banyak mengidap penyakit dari berbagai macam trojan dan virus, belum lagi daki-daki berupa file temporary yang bertebaran di badannya buat saya gerah kalau harus tidur sama dia huahauhauhauau…..

thumb_felicia

Continue reading

Tiba..tiba dikala saya lagi sedih liat Palestina di serang jews dan kehabisan tiket untuk kembali dari BDG ke YK pasca tahun baru ….ada sesosok cantik yang menggoda saya ..Linux Mint dengan tengtop  betuliskan “Felicia” wow seep! akhirnya dengan bermodal HP BenQ S81 punya istri saya dan si broooom saya coba merayunya …lumayan butuh waktu 23 jam 41 menit 42 detik buat bisa mengajaknya selingkuhan di notebook saya..sekarang dia sudah menginap disalah satu kamar harddisk saya ….dan..go on!

stop! cukup ngelindurnya….;-).  Apa sih yang baru di Linux Mint 6 Felicia? nih ane kasih infonya, grab dari sini nih

300x272_whitebg

Based on Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex, Linux 2.6.27, Gnome 2.24 and Xorg 7.4, Linux Mint 6 “Felicia” comes with a brand new “Software Manager”, FTP support in mintUpload, proxy support and history of updates in mintUpdate, mint4win (a Linux Mint installer for Microsoft Windows), tabbed browsing in Nautilus and a lot of other improvements.

One of the features Mint has been lacking as a family desktop is the ability for parents to prevent their children from accessing certain websites. Parental control is easy to set up in Microsoft Windows and we got a lot of feedback from people who migrated to Linux and who missed this feature. Of course one could install DansGuardian and a few other packages but it’s not easy, it usually requires the use of a proxy and it’s also quite complex to configure. For Linux Mint 6 we came with a compromise and we decided to implement a minimal set of features but to make it as trivial to use as possible. So here comes mintNanny.

mintnanny

If you run Microsoft Windows, insert the liveCD and a program called mint4win will launch automatically. This program is an installer for Linux Mint which runs on Windows. It installs Linux Mint within a file on one your partitions and it doesn’t touch your existing partitions. It also sets up a Windows multiboot for you.

mint4win

Ini nih yang ane suka Mint4Win , semacam Wubi jadi bisa install mint langsung via windows tanpa harus pusing-pusing partisi sana sini..dan langusng dual boot! cakepkan si “Felicia” kurang apa lagi dia ….cakep..cakep…cakep

Mau ikutan selingkuh? rayu dia disini “Felicia

salam!